sábado, 14 de mayo de 2011

EXPERIMENTS DE FÍSICA



EL SIFÓ CASOLÀ


Material:

- Aigua
- Got
- Vol
- Recipient amb tapa (pot)
- 2 palletes
- Clau
- Martell
- Cinta aïllant


Procediment:

Primerament, amb el clau i el martell hem de fer dos orificis a la tapa del recipient de vidre de tal manera que les palletes càpiguen pels orificis i les puguem ficar. Col·loquem les palletes de forma que una sobresurti més que l’altra, i per assegurar-nos que no entra ni surt aire ni aigua pels orificis, els recobrim de cola al voltant.

A continuació, amb l’aigua omplim pràcticament la totalitat del recipient i el got. Després, tapem el recipient amb la seva tapa i les palletes. Per assegurar-nos que no surti ni entri aigua ni aire, posem cinta aïllant al voltant i ens assegurem que queda ben enganxada.
Seguidament, ja es pot realitzar l’experiment. Es fica una palleta al got i l’altra es deixa que caigui sobre el vol, perquè l’aigua caurà de tal manera que per la palleta que està a dins del got puja l’aigua i per l’altra l’aigua baixa, realitzat així un sifó casolà.

Per concloure, al donar-li la volta al recipient cau l’aigua per l’acció de la gravetat, per la palleta que queda sota el nivell de l’aigua a l’interior del recipient. Però al caure l’aigua provoca un buit a l’interior del recipient i l’aigua puja per la palleta que està ficada en l’interior del got amb aigua.





EL GEL TRENCAT I SOLDAT


Material:

- Filferro fi
- Suports per al gel
- Lastres pesants
- Bloc de gel


Procediment:

En primer lloc, i utilitzant una safata o recipient allargat haurem de fabricar un bloc de gel en el nostre congelador. Prepararem el filferro enganxant als seus extrems dos pesos de cert pes (posant cargols, pedres o qualsevol objecte). Posarem el bloc entre dos suports formant un pont i penjarem el filferro a banda i banda del bloc. Una mica de paciència i el filferro anirà penetrant pel bloc fins travessar-ho totalment. L’anirà tallant, però al final seguirem tenint el bloc d’una sola peça.

Per concloure, l’aigua es caracteritza perquè és una substància que té una temperatura de fusió que disminueix si augmenta la pressió. El filferro fi  i el pes originen una elevada pressió en la línia de tall i això fa que el gel es fongui (ja que en aquets zona la temperatura de fusió serà inferior a la que té el gel). Això és el que provoca que el filferro penetri i talli el gel, però a mesura que va descendint, la zona superior torna a estar a la pressió atmosfèrica original i per tant torna a solidificar-se.

No hay comentarios:

Publicar un comentario